•• Kde sa najviac plytvá potravinami ••
Potravinami sa plytvá v každej fáze potravinového reťazca od poľnohospodárskej prvovýroby, cez spracovanie až po spotrebu potravín v domácnostiach.
Znižovanie produkcie odpadu si vyžaduje zmeny aj v správaní spotrebiteľov. Veľkú časť celého odpadu potravín vyhodia z domácností v bohatých krajinách Európy.
Problém potravinového odpadu sa skúma v celej Európe.
Potravinové straty a odpad sú ovplyvnené výrobnými a spracovateľskými postupmi - veľká časť odpadu nie je vhodná na konzumáciu, kultúrnymi tradíciami, technológiami - vedúcim k nadprodukcii, k výrobe deformovaných alebo poškodených výrobkov, vnútornou infraštruktúrou a skladovacími kapacitami, marketingovými a distribučnými kanálmi - veľkoobchodníci a maloobchodníci čelia logistickým problémom, ktoré zahŕňajú aj hospodárenie so zásobami: predvídanie dopytu a správne skladovanie, ako aj nákupným spotrebiteľským správaním a zvykmi zákazníkov a praktikami, ktoré sa uplatňujú pri zaobchádzaní s potravinami.
Množstvo odpadu v domácnostiach a v spoločnom stravovaní závisí na povedomí a postojoch jednotlivcov a praktických zručnostiach pri riadení prípravy jedál, akými sú plánovanie, porciovanie a správne skladovanie. Príčiny plytvania v domácnostiach sa môžu líšiť v závislosti na regionálnych faktoroch ako sú klíma, sociálno-ekonomický status alebo kultúra, napríklad zvykom veľkoryso pripraviť viac jedla ako sa môže zjesť a nechávať zvyšky.
Spôsob skladovania potravín tiež vytvára priestor pre zlepšenie v problematike plytvania potravín. Väčšina ovocia a zeleniny vydrží dlhšie, keď je v chlade. Nie všetci však skladujú čerstvé ovocie a čerstvú zeleninu v chladničke, mnohí nechávajú potraviny rozbalené alebo voľne položené, tie následne podliehajú vplyvom vzduchu a znižuje sa ich čerstvosť (na rozdiel od chleba, ktorý starne rýchlejšie v chladničke).
Na stiahnutie:
Zdroje plytvania potravinami